Hygiëne in je beautyproducten.

Een nieuw jaar, een nieuw begin… goede voornemen.

Hoe verzorg jij je make-upproducten en borstels? Je make-uptas kan een broeihaard zijn van bacteriën. Wij van RVB Lab the make up geven je graag advies.


Enkele tips op een rij om hygiënisch met je make-up om te gaan.


Let op de houdbaarheid van make-upproducten.

Mascara is heel delicaat en blijft maar enkele maanden goed. Check het label op de verpakking of noteer de datum van aankoop. Vind je geen label of heb je het doosje niet meer? Een product dat van kleur is veranderd of raar ruikt, gooi je beter weg.

Die lippenstift die al jaren in je tasje zit, gooi je misschien ook beter weg.


Ieder z’n eigen make-up

Deel je make-up niet met je mama, zus of vriendin. Door make-up te delen verspreiden bacteriën zich en veroorzaken ontstekingen of infecties.


Reinig geregeld je make-upborstels

Een visagiste of make-upartiest reinigt de borstels na elke klant.

Thuis voor eigen gebruik kan dat anders. Ideaal is om je borstels elke week te reinigen. Maar, laten we realistisch zijn dat doet niemand. Toch raden we aan om het zeker elke maand te doen.

Waarom ?

  • Met gereinigde borstels kan je mooier en beter je make-up aanbrengen.
  • Je huid zal je dankbaar zijn want het voorkomt de vorming van bacteriën en infecties.
  • Een goede make-upborstel is vaak een aardige hap uit je make-upbudget dus kan je er maar beter zorg voor dragen.

Zo maak je je make-upborstels schoon.

Er zijn verschillende mogelijkheden. Een makkelijke en snelle manier is een brush cleanser. Dit product is speciaal ontwikkeld is om je borstels en penselen snel en grondig te reinigen. Spray wat cleanser op je kwasten en veeg ze schoon aan een tissue of doekje. Cleansers bevatten vaak alcohol zodat ze bacteriën verwijderen. Een prima oplossing tussen 2 wasbeurten in.

Een meer grondige manier is babyshampoo of een milde shampoo en lauw water gebruiken. Je maakt een sopje en reinigt je borstel daarin. Of je doet shampoo in je handpalm en wast je borstel uit onder de stromende kraan. Gebruik nooit heet water, dat is niet goed voor de haartjes van je borstel. Welke manier je ook gebruikt, belangrijk is dat je de borstel goed uitspoelt. Spoel tot je water helder is, dan ben je zeker dat je borstel schoon is.

Strijk de haartjes goed glad, verwijder het overtollig vocht door het er zachtjes uit te knijpen en laat ze drogen platliggend op een handdoek. Droog je borstel nooit rechtop, want dan komt de lijm die de haartjes met het penseel verbindt, los en vallen ze uit.


Desinfecteer je producten.

Je producten en make-uplade of -tasje af en toe eens desinfecteren is een goed idee. Met een kleenex of keukenpapier en bijvoorbeeld de universal sanitizing cleansing solution van Diego dalla Palma professional kan je alle producten onder handen nemen. Deze spray is absoluut veilig voor je materiaal en ook voor de make-up zelf.


Hygiëne bij make-up borstels